Plesni programi

DEČIJI PLES

Dečiji ples kao posebna plesna kategorija predstavlja oblik primene raznih aktivnosti u kome se objedinjuje rad na telesnom razvoju, razvoju skladnog, lepog, ritmičkog kretanja. Takođe, razvija sposobnost da se kroz pokret izrazi ono što se doživljava prilikom slušanja muzike. Razvijanje estetske kulture kretanja se posebno izražava kroz:

 • lepo i pravilno držanje tela i oblikovanje lepih i skladnih pokreta
 • razvijanje osećanja za ritmičko kretanje u skladu sa muzičkom pratnjom
 • razvijanje sposobnosti snalaženja u prostoru i vremenu kroz usvjanje prostornih i vremenskih elemenata kretanja
 • razvijanje izražajnosti različitih raspoloženja i osećanja kroz kretanje
 • razvijanje kreativnog izražavanja i stvaralaštva dece kroz raznovrsne pokrete.

Pokretima deca predstavljaju i simbolički izražavaju najraznovrsnije događaje, osećanja, misli. Pokret je važno sredstvo komunikacije koje prethodi govoru, a kasnije ga prati i dopunjava.

Dete je u pokretu stvaralac, istraživač, koreograf i igrač. Kreativne sposobnosti koje u detetu prirodno postoje treba podsticati i razvijati. Kroz različite fizičke aktivnosti deca povezuju pokret i muziku, pokret i govor, pokret i prostor, pokret u različitim pravcima i smerovima.

deciji-ples

Cilj dečijeg plesnog programa je da doprinosi celovitom razvoju ličnosti, prvenstveno razvoju fizičkih, funkcionalnih i motoričkih sposobnosti, očuvanju i unapređenju zdravlja, sadržajnijem i korisnijem provođenju vremena i razvoju pozitivnih osobina ličnosti.

Dečiji plesni program čine sledeće plesne oblasti:

 • dečije plesne igre
 • društveni ples
 • osnove sportskog plesa
 • narodne plesne igre
 • ritmičko-plesne igre
 • plesne aerobne vežbe

 „Razna intelektualna saznanja (rad na kompjuteru, strani jezici i drugo) mogu se sticati i sa 8, a i sa 20 godina, ali se pravilan telesni razvoj (držanje tela, koordinacija, prostorna orijentacija, ritmika …) stiče, odnosno najveći efekat postiže do 8-me godine života.“

Predrag Stojković

DRUŠTVENI PLES

drustveni-ples

Ples je kroz celokupnu ljudsku istoriju ostao najneposrednija svetkovina duha i tela i jedan od puteva prevazilaženja njihove razdvojenosti.

Prof. Dr. Radmila Kostić

Škola plesa za odrasle radi po svetskom plesnom programu koji kreira međunarodna plesna federacija. Jedinstveni plesni program ima veliki značaj, jer u svim plesnim školama i klubovima u svetu, koji sprovode ovaj plesni program, pleše se po istom principu, što plesnu komunikaciju čini mnogo jednostavnijom i neverbalnom.

Udruženje dečijeg i društvenog plesa u saradnji sa Plesnim klubom „SPIN“ iz Beograda već dugo sarađuje u sprovođenju dečijeg i društvenog plesa, kao i u izradi inovativnih plesnih programa za decu i odrasle.